|
|
Zobacz prace podzielone tematami:
|
|
|
|
Numer pracy:
|
11271
|
Temat pracy:
|
Czynniki wpływające na jakość mleka surowego pozyskiwanego w gospodarstwach indywidualnych
|
Liczba stron:
|
47
|
Spis treści / plan pracy:
|
Wstęp i cel pracy..........2
Rozdział 1
Jakość i bezpieczeństwo mleka - ogólna charakterystyka
1.1. Powstawanie mleka .........4
1.2. Główne składniki mleka......... 9
1.3. Wymagania weterynaryjne - higiena produkcji mleka surowego......... 12
1.3.1. Wymagania weterynaryjne dla gospodarstw produkujących mleko .........14
1.3.2. Wymagania dla pomieszczeń, w których dokonuje się udoju i przechowuje mleko......... 14
1.3.3. Wymogi dla osób pracujących przy procesie pozyskiwania mleka......... 15
1.3.4. Wymagania dotyczące wody ..........16
1.4. Ocena jakości mleka surowego ..........16
Rozdział 2
Systemy utrzymania i doju krów
2.1. Systemy utrzymania bydła w Polsce......... 19
2.2. Przeprowadzenie doju .........22
2.3. Mechaniczne systemy doju bydła mlecznego .........25
Rozdział 3
Czynniki wpływające na jakość mleka surowego pozyskiwanego z gospodarstw indywidualnych
3.1. Jakość mleka w zależności od sposobu utrzymania krów mlecznych......... 29
3.2. Parametry mleka surowego przy wykorzystaniu robota udojowego......... 32
3.3. Zawartość kadmu i ołowiu w mleku w wybranym regionie Polski .........35
3.4. Negatywnie oddziałujące na jakość mleka surowego substancje pochodzenia roślinnego..........36
Podsumowanie .........42
Bibliografia.........44
Spis tabel .........46
Spis rysunków......... 46
Opis zawartości pracy:
Głównym celem dysertacji jest zebranie i przedstawienie badań oraz ocena, czy stosowane w kraju różne systemy doju,
w powiązaniu z systemem utrzymania krów mają wpływ na jakość i skład chemiczny mleka surowego.
Ponadto zanalizowano też zawartość w mleku krowim, pocho-dzącym z wybranych gospodarstw województwa łódzkiego, metali,
zaliczanych do toksycznych, tj. kadmu i ołowiu, którym przypisuje się wyjątkowo niekorzystny wpływ na organizm człowieka.
Celem pracy również jest wskazanie zagrożeń dla zdrowia zwierząt,
które mogą być wywołane przez substancje szkodliwe, tj. fitotoksyny i mikotoksyny, przy uwzględnieniu ich negatywnego wpływu na jakość mleka.
W celu zweryfikowania wskazanych celów autor dokonał szczegółowej analizy literatury z zakresu zagadnień,
związanych z produkcją mleka, technologią mleczarstwa oraz obowiązujących przepisów krajowych i powiązanych z nimi,
uregulowań unijnych. Dla uzupełnienia owej analizy autor wykorzystał raporty, roczniki statystyczne,
wytyczne i inne materiały źródłowe wydawane przez organa państwowe, a także głosy oraz arty¬kuły z
periodyków mleczarskich i instytutów zootechnicznych. Do metod jakościowych,
wykorzystanych w niniejszej pracy można zaliczyć wykresy oraz tabele, pokazujące obraz zjawisk i rezultatów badań,
zaistniałych w badanym sekto-rze. W niniejszej pracy posłużono się również własnymi uwagami i spostrzeżeniami.
|
|
|
|