Mamy 13984

przykładowe prace

...
...największy zbiór zawierający

gotowe wzory prac

w sieci!
logo PraceDyplomowe.edu.pl

   katalog gotowych wzorów

zdjecie-przykladowa-praca-prace-dyplomowe-edu-pl zdjecie-wzor-pracy-prace-dyplomowe-edu-pl zdjecie-gotowa-praca-prace-dyplomowe-edu-pl
Tu przeszukasz całą bazę prac w sposób szybki i zautomatyzowany.
Zobacz prace podzielone tematami:

Numer pracy:   10918
Temat pracy:  

Próba opracowania technologii produkcji jabłkowego soku probiotycznego

Liczba stron:   71

Spis treści / plan pracy:
1.Wstęp............11

2.Przegląd literatury.

      2.1. Żywność funkcjonalna............12
      2.2. Mikroflora probiotyczna............14
         2.2.1.Mikroflora jelitowa............14
         2.2.2.Pojęcie probiotyku............16
            2.2.2.1. Zdrowotne oddziaływanie probiotyków............19
            2.2.2.2. Kwas mlekowy i jego wpływ na żywność............20
            2.2.2.3. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności probiotycznej............21
      2.3. Właściwości i zastosowanie prebiotyków............24
         2.3.1. Inulina............25
         2.3.2. Synbiotyki............26
      2.4. Rynek produktów probiotycznych............27
         2.4.1. Napoje fermentowane mleczne............28
         2.4.2. Napoje fermentowane niemleczne............30

3. Cel i zakres pracy............33

4. Metodyka badań.

      4.1. Materiał do badań............ 34
      4.2. Schemat badań............ 34
         4.2.1. Przygotowanie soku jabłkowego............ 34
         4.2.2. Przygotowanie hodowli szczepu probiotycznego i kultury starterowej............36
         4.2.3. Fermentacja soku jabłkowego i przechowywanie............36
      4.3. Badania mikrobiologiczne............36
         4.3.1 Oznaczenie liczby bakterii probiotycznych............36
      4.4. Metody analityczne............ 37
         4.4.1. Pomiar pH............ 37
         4.4.2. Zawartość ekstraktu............ 37
         4.4.2. Pomiar gęstości optycznej hodowli (OD - Optical Density)............ 38
         4.4.3. Oznaczenie zawartości cukrów w soku............ 38

5. Dyskusja i omówienie wyników.
      5.1. Zmiany pH i OD płynnego MRS z ożywionym szczepem bakterii probiotycznych, stanowiącego hodowlę wyjściową do dalszych badań............40
      5.2. Wybór odpowiedniego pH początkowego soku, regulowanego za pomocą di-amonu wodorofosforanu............42
      5.3. Wybór optymalnych warunków fermentacji............44
      5.4. Zawartość cukrów bezpośrednio redukujących i sacharozy podczas 48 h fermentacji soku jabłkowego za pomocą szczepu Lactobacillus acidophilus La5............46
      5.5. Analiza mikrobiologiczna fermentowanego soku jabłkowego oraz wpływ inuliny, CaCl2 i MgCl2 na proces fermentacji............48
      5.6. Wpływ przechowywania soku jabłkowego w warunkach chłodniczych na przeżywalność szczepu bakterii Lactobacillus acidophilus La5............50

Wnioski............54
Spis literatury............55
Aneks............61


   


Zamawiam:
Wartość zamówienia: PLN
Twój e-mail:


Jeśli chcesz zadać pytanie dotyczące tej pracy, kliknij w poniższy przycisk.



Na wszystkie zapytania odpowiadamy codziennie, najpóźniej w przeciągu 24h.





Szybkie i wygodne płatności.
dostepne formy płatności


Zastrzegamy, iż wzorcowe prace magisterskie, prace licencjackie, prace dyplomowe, prace podyplomowe, prace inżynierskie, prace semestralne, prace zaliczeniowe, referaty, biznes plany, plany marketingowe i inne opracowania jakie oferujemy mają wyłącznie charakter informacyjny. Każda praca magisterska, licencjacka, inżynierska lub inna praca dyplomowa zakupiona w serwisie musi być traktowana wyłącznie jako wzór, przykład do przygotowania własnej pracy naukowej, przyspieszjąc tym samym proces pisania pracy całkowicie zgodny z obowiązującym w Polsce prawem. Nie bierzemy odpowiedzialności za konsekwencje związane z wykorzystaniem przesłanych przez nas prac. Należy pamiętać o przestrzeganiu obowiązujących przepisów Prawa Autorskiego oraz Art. 272


Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Copyright © by PraceDyplomowe.edu.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.