Mamy 12510

przykładowe prace

...
...największy zbiór zawierający

gotowe wzory prac

w sieci!
logo PraceDyplomowe.edu.pl

   katalog gotowych wzorów

zdjecie-przykladowa-praca-prace-dyplomowe-edu-pl zdjecie-wzor-pracy-prace-dyplomowe-edu-pl zdjecie-gotowa-praca-prace-dyplomowe-edu-pl
Tu przeszukasz całą bazę prac w sposób szybki i zautomatyzowany.
Zobacz prace podzielone tematami:

Numer pracy:   10918
Temat pracy:  

Próba opracowania technologii produkcji jabłkowego soku probiotycznego

Liczba stron:   71

Spis treści / plan pracy:
1.Wstęp............11

2.Przegląd literatury.

      2.1. Żywność funkcjonalna............12
      2.2. Mikroflora probiotyczna............14
         2.2.1.Mikroflora jelitowa............14
         2.2.2.Pojęcie probiotyku............16
            2.2.2.1. Zdrowotne oddziaływanie probiotyków............19
            2.2.2.2. Kwas mlekowy i jego wpływ na żywność............20
            2.2.2.3. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności probiotycznej............21
      2.3. Właściwości i zastosowanie prebiotyków............24
         2.3.1. Inulina............25
         2.3.2. Synbiotyki............26
      2.4. Rynek produktów probiotycznych............27
         2.4.1. Napoje fermentowane mleczne............28
         2.4.2. Napoje fermentowane niemleczne............30

3. Cel i zakres pracy............33

4. Metodyka badań.

      4.1. Materiał do badań............ 34
      4.2. Schemat badań............ 34
         4.2.1. Przygotowanie soku jabłkowego............ 34
         4.2.2. Przygotowanie hodowli szczepu probiotycznego i kultury starterowej............36
         4.2.3. Fermentacja soku jabłkowego i przechowywanie............36
      4.3. Badania mikrobiologiczne............36
         4.3.1 Oznaczenie liczby bakterii probiotycznych............36
      4.4. Metody analityczne............ 37
         4.4.1. Pomiar pH............ 37
         4.4.2. Zawartość ekstraktu............ 37
         4.4.2. Pomiar gęstości optycznej hodowli (OD - Optical Density)............ 38
         4.4.3. Oznaczenie zawartości cukrów w soku............ 38

5. Dyskusja i omówienie wyników.
      5.1. Zmiany pH i OD płynnego MRS z ożywionym szczepem bakterii probiotycznych, stanowiącego hodowlę wyjściową do dalszych badań............40
      5.2. Wybór odpowiedniego pH początkowego soku, regulowanego za pomocą di-amonu wodorofosforanu............42
      5.3. Wybór optymalnych warunków fermentacji............44
      5.4. Zawartość cukrów bezpośrednio redukujących i sacharozy podczas 48 h fermentacji soku jabłkowego za pomocą szczepu Lactobacillus acidophilus La5............46
      5.5. Analiza mikrobiologiczna fermentowanego soku jabłkowego oraz wpływ inuliny, CaCl2 i MgCl2 na proces fermentacji............48
      5.6. Wpływ przechowywania soku jabłkowego w warunkach chłodniczych na przeżywalność szczepu bakterii Lactobacillus acidophilus La5............50

Wnioski............54
Spis literatury............55
Aneks............61


   


Zamawiam:
Wartość zamówienia: PLN
Twój e-mail:


Jeśli chcesz zadać pytanie dotyczące tej pracy, kliknij w poniższy przycisk.



Na wszystkie zapytania odpowiadamy codziennie, najpóźniej w przeciągu 24h.





Umożliwiamy szybkie, bezpieczne i wygodne płatności za pomocą serwisu tpay.com
Umożliwiamy szybkie płatności internetowe za pomocą serwisu tpay.com

Zastrzegamy, iż wzorcowe prace magisterskie, prace licencjackie, prace dyplomowe, prace podyplomowe, prace inżynierskie, prace semestralne, prace zaliczeniowe, referaty, biznes plany, plany marketingowe i inne opracowania jakie oferujemy mają wyłącznie charakter informacyjny. Każda praca magisterska, licencjacka, inżynierska lub inna praca dyplomowa zakupiona w serwisie musi być traktowana wyłącznie jako wzór, przykład do przygotowania własnej pracy naukowej, przyspieszjąc tym samym proces pisania pracy całkowicie zgodny z obowiązującym w Polsce prawem. Nie bierzemy odpowiedzialności za konsekwencje związane z wykorzystaniem przesłanych przez nas prac. Należy pamiętać o przestrzeganiu obowiązujących przepisów Prawa Autorskiego oraz Art. 272


Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Copyright © by PraceDyplomowe.edu.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.